fbpx

Elő és Utóápolás

Sminktetoválást követően alapvető fontosságú a páciens informálása a várható változásokról, illetve a vendég részéről a meglévő utóápolási tanácsok betartása. A tetoválást követően a kezelt bőrfelületen a szín sokkal sötétebb a választott színtől. Ennek oka, hogy a pigment beoxidálódik, és egy var képződik rajta. A varasodás mindenkinél egyedi, de általában 3-10 nap. Szemöldök és szemhéj kontúr tetoválás esetén egy vastagabb var képződik, míg szájsatír és szemhéjsatír esetén finom hártyaszerű pörk képződik.

A hámréteg (epidermisz) teljes regenerációja 28 napot vesz igénybe, általában ennyi idő szükséges a kiválasztott szín beéréséhez, ez idő alatt az elkészített tetoválás jellegétől függően a szín körülbelül 20-50%-al kivilágosodhat.

Száj tetoválásnál ez akár 80% is lehetséges ritka esetekben a teljes szín kiesése is előfordulhat.
A szemhéj tetoválásoknál a könnyezés illetve szem nedvesség tartalma miatt az alsó szemhéjaknál is előfordulhat, hogy a teljes tetoválás kiesik.A var leesését követően tapasztalhatjuk az első nagyobb színhalványulást. Ezután az első hónapban még további 10%-ot is halványulhat a tetoválás (színe enyhén változhat a kiválasztott szín és az utóápolás függvényében).

Mindegyik sminktetoválás után ajánlott 1 hónapon túl, de 2 hónapon belül egy színfrissítő korrekció, amely a pigmenteket még tartósabbá, tömörebbé teszi illetve az esetleges javítások, változtatások elvégezhetőek. A következő elő- és utóápolási útmutató betartásával megelőzhetjük az esetlegesen felmerülő káros színváltozásokat és nem kívánatos kopásokat, illetve segíthetjük a hámréteg gyógyulását:

Beavatkozás előtti napokban ügyeljünk:

 • Esetlegesen vagy gyakran előforduló herpesz esetén, a tetoválás előtt 3 nappal célszerű elkezdeni a Telviran gyógyszer szedését
 • Kerüljük az erősem hámoldó hatású készítmények használatát
 • Kerüljük az extrém UV-sugárzást /napozást, szoláriumozást/

Beavatkozás napján ügyeljünk:

 • Óvakodjon az alkohol, fekete tea, kávé fogyasztástól
 • Óvakodjon minden vért hígító hatású gyógyszer vagy drog használatától: acetil-szalicilát, fájdalomcsillapító és nyugtató hatású készítmények

Sminktetoválás után ügyeljünk:

 • Kerüljön minden fertőzésveszélyes helyet, mint például uszoda, szauna, szolárium
 • A beavatkozás után kerülje az adott területen a vízzel való érintkezést
 • Ne használjon a tetovált területen és körülötte sminket
 • A szemhéj, szemöldök esetén vendégeinknek a száraz gyógyulást javasoljuk (tehát nem kell kenni semmilyen utóápoló készítmények kivéve ha nagyon húzódna akkor 2x célszerű bekenni Bepanthen krémmel).
  Száj esetén több alkalommal (5-6x) kenjünk fel a SPECIÁLIS utókezelő kenőcsőt vékonyan fülpiszkálóval, ezzel tudjuk biztosítani legjobban a festék bent maradást.
 • A bőrön képződő vart piszkálni, kapargatni szigorúan tilos! A felső hámréteg hiányában a bőr sérülékeny, akár hegesedést ij okozhatunk vele. Illetve ilyen esetben foltosan gyógyul a tetovált felület.
 • Frissen pigmentált felületen kerülje a következő kozmetikumokat: szappan, bőrradír, sav vagy retinol tartalmú készítményeket, ismeretlen eredetű vagy nem steril termékeket.
 • Kerüljön minden kozmetikai beavatkozást (szempilla- szemöldökfestést 28 napig)
 • Minden mechanikai hatástól óvja a bőrfelületet (dörzsölés, nyomkodás)
 • Kerülje a mesterséges UV-sugárzást, amely elszínezheti a bőrébe helyezett pigmenteket (napozás és szoláriumozás 3 hét után lehetséges ezt követően is fényvédő készítmény ajánlott)
 • Sminktetoválás területén kerülje a következő beavatkozásokat: mélyhámlasztás, AHA vagy BHA savas kezeléseket, retinol, lézeres vagy IPL-es eljárásokat, mert ezek halványítják a sminktetoválást
 • Száj és szemhéj tetoválás esetén előfordulhat másnap duzzanat. Ez teljesen normális folyamat, ilyen esetben lehetséges a borogatás, de csak száraz jéggel! Nedves dolgokkal való borogatás esetén a bőr felszívja a vizet és 2-3x akkorára dagad.
 • Fontos Információ:
  Sminktetoválást lehet készíteni a szoptatás során mivel a tejtermelődést nem befolyásolja de a gyermekágyi időszakot minden esetben szükséges megvárni (szüléstől számítva 6 hét).
  Terhesség teljes időtartalma alatt nem végzünk sminktetoválást. 

A var leesése után hírtelen eltűnik a sötét felület és helyette egy nagyon világos bőrfelületet láthatunk. Ennek oka, szintén a hámréteg hiánya. Ennek a begyógyulási ideje 28 nappt vesz igénybe, ennyi idő kell ahhoz, hogy a szín is teljesen begyógyuljon!  Az ez után is világosnak tartott felület korrekciónál sötétíthető, változtatható!

A korrekció lényege, hogy több pigmentet juttassunk a bőrbe, illetve minden felmerülő problémát korrigálhatunk!

Ide tartoznak:

 • Szemhéj kontúr pici vastagítása, ívének minimális hosszítása
 • Szemöldök színének sötétítése, minimális változtatása
 • Száj színének sötétítése

Formai és technikai módosítást a korrekció nem tartalmaz!

Mit jelent a Színfrissítés?

 • Meglévő tetoválás kedvezményes frissítésére, ami a meglévő forma újra pigmentálását jelenti, amennyiben nem kell új formát tervezni, rajzolni.

A frissítés egyszeri alkalom.

Amennyiben új formát, új technikát szeretnél akkor az új ár lesz érvényes, hiszen nem a meglévő tetoválásodat frissítjük fel, hanem újra tervezzük, és újra készítjük azt.

A modern sminktetováló pigmentek átmeneti jellegű bőrszínezést kívánunk elérni, ezért a rendszeres színfrissítő kezelések szükségesek. A festékek kopása egyedi jelleget mutat, festék, bőrtípus és az utóápolás függvényében személyenként igen változó.